Při výběru vína můžete narazit na označení, které garantují kvalitu vína. V Itálii se můžeme setkat nejčastěji se třemi certifikacemi IGT, DOC a DOCG. Jak je mezi nimi rozdíl?
Certifikace vín : DOCG, DOC a IGT
V Itálii jsou 3 uznávané značky vín, které Vám garantují kvalitu.
První, co musí víno obdržet je označení IGT, což je označení, které říká, že 85 % hroznů při výrobě musí pocházet z dané zeměpisné oblasti.
Výrobní předpisy pro označení IGT definují:
- název vína IGT
- zeměpisnou oblast
- seznam schválených odrůd vinné révy, které mohou být použity k výrobě tohoto vína
- druhy vína, které lze vyrábět, včetně barvy
- maximální výnos hroznů na hektar
- minimální potenciální alkohol hroznů
- minimální obsah alkoholu ve víně
- povolené nápravné postupy.
Po 5 letech, kdy má produkt označení IGT prochází víno chemicko-fyzikální analýzou a organoleptickou zkouškou a pokud splňuje vše, co nařizují předpisy dostane označení DOC (Denomination of Controlled Origin), která garantuje oblast původu a sklizeň hroznů použitých při výrobě.
U vín s označením DOC se sleduje:
- název označení (název DOC)
- oblast původu hroznů
- maximální hektarový výnos hroznů a vína
- minimální potenciální obsah alkoholu v hroznech
- chemické a organoleptické vlastnosti vína a také minimální obsah alkoholu ve víně
- produkční podmínky (klima, půda, nadmořská výška, oslunění atd.)
- uspořádání vinic z hlediska hustoty rostlin, prořezávání
- jak se mají provádět senzorické analýzy
- minimální doba zrání ve dřevě nebo v láhvi
- ve které konkrétní oblasti musí být víno lahvováno.
10 let po obdržení označení DOC, může víno obdržet označení DOCG. Sledovaná pravidla jsou stejná jako u vín s označením DOC, ale s přísnějšími parametry.