Telecí na víně s rajčaty, olivami a rozmarýnem


Toto tradiční jídlo, bohaté na chuť a aroma, přinese k vašemu stolu kousek slunného Středomoří. Výrazné bylinky jako rozmarýn společně s kvalitním bílým vínem poskytují tomuto pokrmu nezaměnitelný charakter. Přidání sladkých rajčat a slaných oliv vytváří dokonalou harmonii chutí, která je typická pro italskou kuchyni. Tento guláš, pomalu vařený do měkka, je ideální pro rodinné oslavy nebo pohodové večery, kdy se chcete hýčkat pravou italskou pochoutkou.

Potřebuje:

750 g telecího masa, střední cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 plechovka rajčat v konzervě (nebo čestvá rajčata), řerné olivy, čerstvý rozmarýn, 4 lžíce oleje, 100ml bílého vína

Postup:

Telecí maso  pokrájejte na menší kousky, cibuli na drobno a česnek na plátky. V kastrolu zahřejte olej a restujte na něm cibuli dozlatova. Přisypte maso a smažte, dokud není zvenčí pevné.

Do masa přidejte rajčatový protlak a plátky česneku, chvíli společně opečte, aby se uvolnilo arom. Následně přilijte víno a počkejte, až se většina odpaří. Potom maso podlijte vodou, aby bylo celé pod vodou, přidejte sůl a pepř a duste zhruba 30 minut.

Po 30 minutách přidejte konzervovaná nebo čestvá rakčata a rozmarýn, a nechte vše dusit do změknutí tj. přibližně další hodinu. Podle potřeby podlévejte vodou.

Těsně před dokončením vmíchejte olivy, dochuťte solí a pepřem dle chuti.

Podávejte s polentou nebo těstovinami.