Jak už je pro Itálii typické, tak dobré věci jsou velice jednoduché. Tento koláč není klasický koláč, kdy na nějakém těstě je ovoce, ale jedná se spíše o vláčný dort. Ideální je k snídani nebo jej doplňte vanilkovou zmrzlinou a servírujte jako odpolední dezert. Výhoda tohoto koláče je, že Vám vydrží několik dní krásně vláčný.
Při jeho přípravě se Vám prolne krásně několik vůni dohromady. Ucítíte jemnou vanilku, citron, skořici a to celé v kombinaci s pečenými jablky.
Na přípravu potřebujeme:
600g jablek, 200g hladké mouky, 200g cukru krystal, 2 vejce, 80g másla, 100ml mléka, citronovou kůru z jednoho citronu, citronovou šťávu z půlky citronu (asi 25ml), vanilkový lusk, 10g skořicového cukru, 10g sušeného droždí a moučkový cukr na posypání.
Postup:
Nejprve oloupeme jablka. Jablka rozčtvrtíme a každou čtvrtku opět nakrájíme na tenké měsíčky nebo půlměsíčky. K nakrájeným jablkům přidáme skořicový cukr, citronovou kůru a zalijeme citronovou šťávou. Vše důkladně promícháme.
V kastrůlku rozehřejeme máslo a přidáme semínka z vanilkového lusku. Promícháme, aby se semínka oddělili od sebe.
Do mísy vyklepneme vejce a přidáme cukr. Dlouho šleháme (alespoň 10 minut). Následně do směsi zašleháme máslo s vanilkou a po chvilce přidáme a zašleháme mléko a mouku smíchanou s droždím.
Do připravené směsi vmícháme ochucená jablka a celou směs přelijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy (průměr 25cm).
Dort pečeme při 180°C cca 50 minut.