Italský jablečný koláč (Torta di mele)

Jablečný koláč

Jak už je pro Itálii typické, tak dobré věci jsou velice jednoduché. Tento koláč není klasický koláč, kdy na nějakém těstě je ovoce, ale jedná se spíše o vláčný dort. Ideální je k snídani nebo jej doplňte vanilkovou zmrzlinou a servírujte jako odpolední dezert. Výhoda tohoto koláče je, že Vám vydrží několik dní krásně vláčný.

Při jeho přípravě se Vám prolne krásně několik vůni dohromady. Ucítíte jemnou vanilku, citron, skořici a to celé v kombinaci s pečenými jablky.

Na přípravu potřebujeme:

600g jablek, 200g hladké mouky, 200g cukru krystal, 2 vejce, 80g másla, 100ml mléka, citronovou kůru z jednoho citronu, citronovou šťávu z půlky citronu (asi 25ml), vanilkový lusk, 10g skořicového cukru, 10g sušeného droždí a moučkový cukr na posypání.

Postup:

Nejprve oloupeme jablka. Jablka rozčtvrtíme a každou čtvrtku opět nakrájíme na tenké měsíčky nebo půlměsíčky. K nakrájeným jablkům přidáme skořicový cukr, citronovou kůru a zalijeme citronovou šťávou. Vše důkladně promícháme.

V kastrůlku rozehřejeme máslo a přidáme semínka z vanilkového lusku. Promícháme, aby se semínka oddělili od sebe.

Do mísy vyklepneme vejce a přidáme cukr. Dlouho šleháme (alespoň 10 minut). Následně do směsi zašleháme máslo s vanilkou a po chvilce přidáme a zašleháme mléko a mouku smíchanou s droždím.

Do připravené směsi vmícháme ochucená jablka a celou směs přelijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy (průměr 25cm).

Dort pečeme při 180°C cca 50 minut.