Jahodová marmeláda bez pektinu (Confettura di fragole)

Tuhle skvělou marmeládu musíte vyzkoušet. Je úplně bez pektinu. Jahody jako takové jsou bohaté na přírodní pektin, tak proč ho nevyužít. Opět, jak je na našich stránkách běžné, je recept krásně jednoduchý.

Na přípravu potřebujeme:

500g jahod, 400g cukru krupice nebo krystal, citronovou šťávu (nebo šťávu z limetky)

Postup:

Připravíme si skleničky, nalijeme do ní vařící vodu, víčka potřeme alkoholem a necháme oschnout.

Do mísy dáme jahody a polovinu cukru. Tyčovým mixerem jahody rozmixujeme tak, aby nám zůstalo pár větších kousků jahod. Hotovou směs procedíme na pánev nebo do většího kastrolu, větší kousky s dužinou schováme na později.

Směs v kastrolu vaříme na středním plamenu. Po cca 5 minutách přidáme zbylou polovinu cukru a směs promícháme. Vaříme dalších cca 10 minut (v průběhu vaření občas sebereme pěnu).

Když nám směs zhoustne (objem se zmenší asi na polovinu), přidáme zbylé kousky jahod. Vaříme opět cca 5 minut. Těsně před koncem přidáme šťávu z citrónu nebo limetky (množství dle Vaší chuti).

Hotovou směs přendáme do zavařovací sklenice, utáhneme víčko a skleničku otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.