Jahodové tiramisu, známé jako "Tiramisu alle Fragole", je osvěžující variací klasického italského dezertu, která kombinuje jemnost mascarpone s lahodnou chutí čerstvých jahod. Tento lehký a svěží dezert je ideální pro jarní a letní dny, kdy jsou jahody v sezóně.
Ingredience:
Na těsto:
- 500g jahod
- 4 vejce
- 80 g cukru krupice
- 300 g Mascarpone
- 60g moučkového cukru
- 100ml vody
- 2 balení piškot Savoiardi
Postup:
- Nejprve si připravíme sirup na namáčení piškot. Vodu, 150g jahod a moučkový cukr rozmixujeme na jemný sirup.
- Zbylé jahody nakrájíme na tenké plátky, pár jahod si necháme na ozdobení.
- Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mascarpone a pomelu vmícháme sníh z bílků.
- Připravíme si misku, namočíme piškoty do jahodového sirupu a poskládáme na dno jako první vrstvu. Na piškoty dáme směs s mascarpone. Na mascarpone poklademe vrstvu jahod. a střídáme vrstvy dle požadované výšky. Končíme vrstvou s krémem mascarpone. Vršek dozdobíme kousky jahod. Tiramisu dáme na několik hodin do lednice (ideálně přes noc).
- Vzhledem k tomu, že v receptu jsou čerstvá tepelně neupravená vejce, tak tiramisu uchováváme v zavřené nádobě nebo přikryté potravinovou fólií. Spotřebujeme do 3 dnů.