Karamelový větrník na plech

 
Pokud máte rádi sladké lahůdky a hledáte recept na něco zvláštního a výjimečného, pak je karamelový větrník na plech tou pravou volbou. Tento skvostný dezert kombinuje lahodné chutě s křupavou texturou a sladkou karamelovou polevou, což jej činí ideálním doplňkem pro každou slavnostní příležitost nebo jen tak pro radost.

Potřebujeme:

Na odpalované těsto: 750 ml vody, 230 g másla, 230 g hladké mouky, špetku soli, 8 ks vajec
Na karamelovou náplň: 750 ml mléka, 2 balení karamelového pudinku, cukr moučka, 250g másla
Na náplň: 500 ml smetany na šlehání, ztužovač, cukr 
Na karamelovou polevu: 250 g cukru krupice, 250 ml smetany na šlehání

Postup:

Do hrnce přidáme máslo, sůl a vodu a přivedeme k varu. Poté najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, dokud se těsto nepřestane lepit na vařečku ani na hrnec (cca 10 minut). Poté necháme hmotu vychladnout a postupně zašleháváme vajíčka. Další vajíčko vmícháme až p ozapracování předchozího.
 
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a položíme na dva plechy na pečící papír. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C. Prvních 15 minut pečení nesmíme otevřít troubu! Celkově pečeme přibližně 30-40 minut, ale povrch by měl být křupavý na dotek. 
 

Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750 ml mléka a necháme je vychladnout. Poté vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený a vychladlý pudink. Dochutíme cukr moučkou dle Vaší chuti.

Vyšleháme šlehačku se ztužovači a cukrem (množství dle Vaší chuti), dokud nedosáhneme požadované tuhosti.

Na první plát těsta naneseme karamelovou náplň a poté rozetřeme ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhým plátem těsta. Povrch polejeme karamelovou polevou.

Poleva: Cukr dáme do hrnce a necháme ho rozpustit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou smetanu (pozor na opaření, hned to začne reagovat). Vaříme, dokud se karamel úplně nerozpustí (pokud je směs příliš hustá, můžeme přidat trochu horké smetany). Okamžitě polejeme větrník karamelovou polevou a necháme vychladnout v lednici.