Kleckselkuchen (tvarohovo-makovo-višňový koláč)

Kleckselkuchen aneb tvarohovo-makovo-višňový koláč je saská klasika. V Německu se potkáte převážně se základem z kynutého těsta. Jestli se chcete přiblížit saskému originálu, tak jako základ udělejte klasické kynuté těsto. Pokud kynuté těsto nemusíte nebo to chcete mít rychleji, tak použijte tvarohové těsto jako v tomto receptu.

Ingredience

Na těsto:

  • 400g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 8 lžic mléka
  • 8 lžic rostlinného oleje
  • 100g cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 250g měkkého plnotučného tvarohu.

Maková náplň:

  • 100g mletého máku
  • 130ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka skořice
  • citronová kůra
  • cukr krupice dle chuti
  • 2 lžíce rumu

Tvarohová náplň:

  • 250g měkkého plnotučného tvarohu
  • 50g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce pudinkového prášku
  • 1 vejce

Drobenka:

  • 100g másla
  • 180g hladké mouky
  • 100g cukru krupice

Dále potřebujeme:

  • višňový džem

Postup na koláč:

  1. Troubu nastavíme na 200°C a připravíme si vyšší plech, který vyložíme pečícím papírem.
  2. Připravíme si makovou náplň tak, že smícháme suroviny (kromě rumu) a povařime cca 3-5 minut. Směs případně dochutíme cukrem.  Nakonec vmícháme rum a směs necháme vychladnout.
  3. Tvarohovou náplň připravíme jen smícháním surovin.
  4. Drobenku propracujeme rukama
  5. Ze všech surovin na těsto vypracujeme těsto a rozprostřeme na připravený plech.
  6. Na těsto náhodně dáváme po lžičkách tvarohovou náplň, makovou náplň a višňový džem. Celý koláč hustě posypeme drobenkou. Pečeme cca 30 minut na 200°C

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: