Kleckselkuchen (tvarohovo-makovo-višňový koláč)

Kleckselkuchen aneb tvarohovo-makovo-višňový koláč

Tohle je saská klasika. V Německu se potkáte převážně se základem z kynutého těsta. Jestli se chcete přiblížit saskému originálu, tak jako základ udělejte klasické kynuté těsto. Pokud kynuté těsto nemusíte nebo to chcete mít rychleji, tak použijte tvarohové těsto jako v tomto receptu.

Na těsto potřebujeme:

400g hladké mouky, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 8 lžic mléka, 8 lžic rostlinného oleje, 100g cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 250g měkkého plnotučného tvarohu.

Maková náplň:

100g mletého máku, 130ml mléka, 1 vanilkový cukr, špetka skořice, citronová kůra, cukr krupice dle chuti, 2 lžíce rumu

Tvarohová náplň:

250g měkkého plnotučného tvarohu, 50g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce pudinkového prášku, 1 vejce

Drobenka:

100g másla, 180g hladké mouky, 100g cukru krupice

Dále potřebujeme:

višňový džem

Postup na koláč:

Troubu nastavíme na 200°C a připravíme si vyšší plech, který vyložíme pečícím papírem.

Připravíme si makovou náplň tak, že smícháme suroviny (kromě rumu) a povařime cca 3-5 minut. Směs případně dochutíme cukrem.  Nakonec vmícháme rum a směs necháme vychladnout.

Tvarohovou náplň připravíme jen smícháním surovin. 

Drobenku propracujeme rukama. 

Ze všech surovin na těsto vypracujeme těsto a rozprostřeme na připravený plech. 

Na těsto náhodně dáváme po lžičkách tvarohovou náplň, makovou náplň a višňový džem. Celý koláč hustě posypeme drobenkou. Pečeme cca 30 minut na 200°C