Kleckselkuchen aneb tvarohovo-makovo-višňový koláč je saská klasika. V Německu se potkáte převážně se základem z kynutého těsta. Jestli se chcete přiblížit saskému originálu, tak jako základ udělejte klasické kynuté těsto. Pokud kynuté těsto nemusíte nebo to chcete mít rychleji, tak použijte tvarohové těsto jako v tomto receptu.
Ingredience
Na těsto:
- 400g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 8 lžic mléka
- 8 lžic rostlinného oleje
- 100g cukru krupice
- 2 vanilkové cukry
- 250g měkkého plnotučného tvarohu.
Maková náplň:
- 100g mletého máku
- 130ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- špetka skořice
- citronová kůra
- cukr krupice dle chuti
- 2 lžíce rumu
Tvarohová náplň:
- 250g měkkého plnotučného tvarohu
- 50g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce pudinkového prášku
- 1 vejce
Drobenka:
- 100g másla
- 180g hladké mouky
- 100g cukru krupice
Dále potřebujeme:
- višňový džem
Postup na koláč:
- Troubu nastavíme na 200°C a připravíme si vyšší plech, který vyložíme pečícím papírem.
- Připravíme si makovou náplň tak, že smícháme suroviny (kromě rumu) a povařime cca 3-5 minut. Směs případně dochutíme cukrem. Nakonec vmícháme rum a směs necháme vychladnout.
- Tvarohovou náplň připravíme jen smícháním surovin.
- Drobenku propracujeme rukama
- Ze všech surovin na těsto vypracujeme těsto a rozprostřeme na připravený plech.
- Na těsto náhodně dáváme po lžičkách tvarohovou náplň, makovou náplň a višňový džem. Celý koláč hustě posypeme drobenkou. Pečeme cca 30 minut na 200°C