Kleckselkuchen aneb tvarohovo-makovo-višňový koláč
Tohle je saská klasika. V Německu se potkáte převážně se základem z kynutého těsta. Jestli se chcete přiblížit saskému originálu, tak jako základ udělejte klasické kynuté těsto. Pokud kynuté těsto nemusíte nebo to chcete mít rychleji, tak použijte tvarohové těsto jako v tomto receptu.
Na těsto potřebujeme:
400g hladké mouky, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 8 lžic mléka, 8 lžic rostlinného oleje, 100g cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 250g měkkého plnotučného tvarohu.
Maková náplň:
100g mletého máku, 130ml mléka, 1 vanilkový cukr, špetka skořice, citronová kůra, cukr krupice dle chuti, 2 lžíce rumu
Tvarohová náplň:
250g měkkého plnotučného tvarohu, 50g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce pudinkového prášku, 1 vejce
Drobenka:
100g másla, 180g hladké mouky, 100g cukru krupice
Dále potřebujeme:
Postup na koláč:
Troubu nastavíme na 200°C a připravíme si vyšší plech, který vyložíme pečícím papírem.
Připravíme si makovou náplň tak, že smícháme suroviny (kromě rumu) a povařime cca 3-5 minut. Směs případně dochutíme cukrem. Nakonec vmícháme rum a směs necháme vychladnout.
Tvarohovou náplň připravíme jen smícháním surovin.
Drobenku propracujeme rukama.
Ze všech surovin na těsto vypracujeme těsto a rozprostřeme na připravený plech.
Na těsto náhodně dáváme po lžičkách tvarohovou náplň, makovou náplň a višňový džem. Celý koláč hustě posypeme drobenkou. Pečeme cca 30 minut na 200°C