Knedlíky se v parní troubě připravují velmi snadno, protože díky páře zůstávají krásně vláčné a rovnoměrně propařené. Tady je jednoduchý postup:
Ingredience:
- 500 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 20 g droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí)
- 1 lžička cukru
- Špetka soli
- 1 houska (volitelné, na kostičky)
Postup:
-
Příprava těsta:
- Do mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli.
- Droždí rozmíchejte s cukrem v mléce a nechte vzejít kvásek.
- Kvásek přidejte do mouky spolu s vejcem a případně nakrájenou houskou.
- Vypracujte hladké těsto, které se nelepí. Nechte ho kynout na teplém místě asi 30–40 minut.
-
Formování knedlíků:
- Po vykynutí rozdělte těsto na 2–3 díly a vytvarujte podlouhlé knedlíky.
- Nechte knedlíky cca 15 minut odpočívat pod utěrkou.
-
Varianta - vaření v parní troubě:
- Vložte knedlíky na plech nebo do perforovaného parního koše.
- Nastavte troubu na 100 °C (plná pára).
- Vařte 20–25 minut podle velikosti knedlíků.
- Po uvaření knedlíky nepropichujte, omastíme je sádlem, máslem nebo olejem.
-
Varianta - vaření ve vodě:
- Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Měla by mírně probublávat, ne silně vřít (prudký var by mohl knedlíky roztrhnout)
- Knedlíky vložte do vroucí vody. Pokud jsou měkké, můžete je před vložením podepřít vařečkou, aby se neroztrhly.
- Vařte zhruba 20 minut, podle velikosti knedlíků. V polovině doby vaření je otočte, aby se uvařily rovnoměrně.
- Po vyjmutí z vody ihned knedlíky propíchněte špejlí nebo vidličkou, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily.