Kynuté houskové knedlíky

 

Knedlíky se v parní troubě připravují velmi snadno, protože díky páře zůstávají krásně vláčné a rovnoměrně propařené. Tady je jednoduchý postup:

Ingredience:

  • 500 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí)
  • 1 lžička cukru
  • Špetka soli
  • 1 houska (volitelné, na kostičky)

Postup:

  1. Příprava těsta:

    • Do mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli.
    • Droždí rozmíchejte s cukrem v mléce a nechte vzejít kvásek.
    • Kvásek přidejte do mouky spolu s vejcem a případně nakrájenou houskou.
    • Vypracujte hladké těsto, které se nelepí. Nechte ho kynout na teplém místě asi 30–40 minut.

  2. Formování knedlíků:

    • Po vykynutí rozdělte těsto na 2–3 díly a vytvarujte podlouhlé knedlíky.
    • Nechte knedlíky cca 15 minut odpočívat pod utěrkou.

  3. Varianta - vaření v parní troubě:

    • Vložte knedlíky na plech nebo do perforovaného parního koše.
    • Nastavte troubu na 100 °C (plná pára).
    • Vařte 20–25 minut podle velikosti knedlíků.
    • Po uvaření knedlíky nepropichujte, omastíme je sádlem, máslem nebo olejem. 

  4. Varianta - vaření ve vodě:

    • Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Měla by mírně probublávat, ne silně vřít (prudký var by mohl knedlíky roztrhnout)
    • Knedlíky vložte do vroucí vody. Pokud jsou měkké, můžete je před vložením podepřít vařečkou, aby se neroztrhly.
    • Vařte zhruba 20 minut, podle velikosti knedlíků. V polovině doby vaření je otočte, aby se uvařily rovnoměrně.
    • Po vyjmutí z vody ihned knedlíky propíchněte špejlí nebo vidličkou, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily.