Panettone je ikonický italský vánoční sladký chléb, pocházející z Milána. Vyznačuje se lehkou, nadýchanou texturou a je plněný rozinkami, kandovaným ovocem a často ochucený citrusovou kůrou. Tento slavnostní chléb je oblíbeným vánočním pochoutkou nejen v Itálii, ale po celém světě.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 150 g změklého másla
- 3 velká vejce
- 150 ml teplého mléka
- 15 g suchého droždí
- Špetka soli
- 100 g rozinek
- 50 g kandovaného ovoce
- Nastrouhaná kůra z 1 neomytého citronu a 1 neomytého pomeranče
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Rozinky namočte do teplé vody nebo rumu a nechte je nabobtnat.
- V míse smíchejte teplé mléko, droždí a lžíci cukru. Nechte vzejít.
- Přidejte mouku, zbytek cukru, vejce, vanilkový extrakt, citronovou a pomerančovou kůru, špetku soli a změklé máslo. Vypracujte hladké těsto.
- Do těsta vmíchejte rozinky a kandované ovoce. Nechte těsto na teplém místě vykynout asi 2 hodiny.
- Přesuňte těsto do formy na panettone a nechte znovu vykynout.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut, dokud není vrch zlatohnědý.
- Nechte panettone vychladnout před podáváním.