Panforte

Panforle - italské vánoční pečivo

Panforte je tradiční italský koláč pocházející ze Sieny, obzvláště populární během vánočních svátků. Charakterizuje ho bohatá směs ořechů, sušeného ovoce, medu a koření, vytvářející silně aromatickou a lepkavou pochoutku. Tento koláč, s jeho hlubokými chutěmi a historií, je perfektní ukázkou italského kulinářského dědictví.

Suroviny:

  • 300 g medu
  • 250 g moučkového cukru
  • 350 g směsi ořechů (mandle, lískové ořechy, pistácie)
  • 250 g sušeného ovoce (např. figy, rozinky, pomerančová kůra)
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžíce směsi koření (skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor)
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • Oblátka na vyložení formy
  • Moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 150°C a vyložte formu na dort oblatkou.
  2. V hrnci pomalu zahřejte med s moučkovým cukrem, dokud se nerozpustí.
  3. V míse smíchejte ořechy, sušené ovoce, mouku a koření.
  4. Do směsi ořechů a ovoce přidejte medový sirup a důkladně promíchejte.
  5. Těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy.
  6. Pečte asi 30-40 minut, dokud neztuhne.
  7. Nechte koláč vychladnout, poté posypte moučkovým cukrem.