Panforte je tradiční italský koláč pocházející ze Sieny, obzvláště populární během vánočních svátků. Charakterizuje ho bohatá směs ořechů, sušeného ovoce, medu a koření, vytvářející silně aromatickou a lepkavou pochoutku. Tento koláč, s jeho hlubokými chutěmi a historií, je perfektní ukázkou italského kulinářského dědictví.
Suroviny:
- 300 g medu
- 250 g moučkového cukru
- 350 g směsi ořechů (mandle, lískové ořechy, pistácie)
- 250 g sušeného ovoce (např. figy, rozinky, pomerančová kůra)
- 100 g hladké mouky
- 1 lžíce směsi koření (skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor)
- 1 lžička mletého černého pepře
- Oblátka na vyložení formy
- Moučkový cukr na posypání
Postup:
- Předehřejte troubu na 150°C a vyložte formu na dort oblatkou.
- V hrnci pomalu zahřejte med s moučkovým cukrem, dokud se nerozpustí.
- V míse smíchejte ořechy, sušené ovoce, mouku a koření.
- Do směsi ořechů a ovoce přidejte medový sirup a důkladně promíchejte.
- Těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy.
- Pečte asi 30-40 minut, dokud neztuhne.
- Nechte koláč vychladnout, poté posypte moučkovým cukrem.