Swiss roll (švýcarská roláda)
Tento lahodný dezert není italský (je to hned od vedle), ale je tak výborný, že jsme ho museli prostě zařadit.
Na přípravu potřebujeme:
350ml smetany (min. 30%), 240g hořké čokolády (min. 70%), 3 lžíce vody, 2 lžíce kávy, 6 vajec, sůl, 170g moučkového cukru
Postup:
Čokoládu spolu s kávou a 3 lžícemi vody rozehřejeme ve vodní lázni. Po rozehřátí necháme trochu vychladnout. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a následně lehce vmícháme sníh. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme do rovnoměrné vrstvy. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 15 min. Upečené těsto ihned sundáme z horkého plechu. Vychladlé těsto pomažeme vyšlehanou smetanou (můžeme posypat nakrájenými čerstvými jahodami), zarolujeme a dáme vychladit do lednice.