Vídeňský telecí guláš

Potřebujeme:

800 g telecího (plecka), 800 g cibule, 100ml suchého bílého vína, 4 lžíce oleje, 2-3 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžičky mleté sladké papriky, citronovou kůru, muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup:

Nejdříve telecí zbavíte veškerého tuku a šlach a nakrájejte na kostky cca 3 až 4 centimetry. Maso osolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno.

Vezměte velký hrnec, zahřejeme v něm olej a opečte připravené maso. Stačí chvilka, protože potřebujeme jen získat barvu na povrchu a nikoliv maso udělat komplet. Opečené maso vyndáme stranou a do tuku po masu nasypeme cibuli a začneme ji restovat do zlatavé barvy. V případě potřeby přidáme olej.

K dokonale orestované cibuli přidáme rajčatový protlak a restujte cca dvě minuty, dokud se barva protlaku nezmění na rezavou, přisypete mletou papriku, krátce promícháme,a zalijeme bílým vínem. Povaříme dokud se víno téměř nevyvaří.

Do hrnce k cibuli vrátíme maso, podlijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a trochu citronové kůry, zakryjte a na mírném ohni pomalu dusíme 1 až 1,5 hodiny. Čas dusení závisí na konkrétním kusu masa. Během dušení občas ochutnávejte a podle potřeby přidávejte sůl. Po dokončení dušení maso vyjměte, šťávu přeceďte a spoju s cibuli rozmixujte do hladka.

Masové kousky vraťte do omáčky, finálně dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Na talíři můžeme ozdobit lžičkou zakysané smetany a čerstvým tymiánem.

Guláš podáváme s těstovinami nebo domácími špeclemi. Můžeme použít i klasické české knedlíky.