Slovník pojmů

A B C D E F G H I J K M N P R S T V X

Aceto Balsamico

Balsamico, neboli balzamikový ocet, je hustý a aromatický ocet vyráběný z hroznů. Pochází z italských regionů Modena a Reggio Emilia, kde se vyrábí podle přísných tradičních postupů. Druhy balsamica: ✔️ Aceto Balsamico Tradizionale DOP – Nejvyšší…

Aperitiv

Aperitiv je lehký alkoholický (nebo nealkoholický) nápoj, který se podává před jídlem s cílem podpořit chuť k jídlu a nastartovat trávení. Tradičně se servíruje chladný a často s ledem. 🧐 Typické vlastnosti aperitivů: ✔️ Lehké, hořké nebo bylinné…

Arabica

Arabica (Coffea arabica) – Kvalitnější a aromatičtější druh kávy, který tvoří asi 60–70 % světové produkce. Má jemnou, lehce kyselou chuť s ovocnými a čokoládovými tóny. Obsahuje méně kofeinu než Robusta, ale nabízí komplexnější chuťový profil.…

Aragostine

Aragostine – Křupavé listové pečivo ve tvaru humřího ocasu („aragosta“ znamená humr). Plněné obvykle ricottovým, pistáciovým, čokoládovým nebo citronovým krémem. Podobné sfogliatelle, ale menší a křehčí.

Arašídový olej

Arašídový olej – Vysoký kouřový bod, jemná oříšková chuť. Ideální na smažení (zejména ve woku), pečení a omáčky. Populární v asijské a jihoamerické kuchyni.

Arborio

Arborio – Nejznámější rýže na rizoto. Má kulatá zrna a obsahuje hodně škrobu, což pomáhá vytvořit typickou krémovou konzistenci. Je o něco měkčí než Carnaroli a rychleji se rozvaří. Používá se i na rýžové pudinky a dezerty.

Basmati

Basmati – Dlouhozrnná aromatická rýže původem z Indie a Pákistánu. Má lehkou, nadýchanou strukturu a nelepí se, což ji činí ideální pro kari, pilafy a asijské pokrmy. Oproti italským druhům rýže obsahuje méně škrobu.

Beta karoten

Beta-karoten – Přírodní barvivo a antioxidant, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Důležitý pro zrak, pokožku a imunitní systém. Nejvíce ho obsahují mrkev, dýně, batáty, meruňky a špenát.

Bezlepkové

Bezlepkové (Senza Glutine) označuje potraviny, které neobsahují lepek – bílkovinu přirozeně se vyskytující v obilovinách jako pšenice, žito, ječmen a jejich deriváty. Jsou vhodné pro lidi s celiakií, alergií na lepek nebo glutenovou…

Bigné

Bigné – Italská varianta profiterolů (odpalovaného těsta). Plněné obvykle vanilkovým, čokoládovým nebo pistáciovým krémem, často polévané čokoládou nebo karamelem. Jsou součástí Zeppole di San Giuseppe, tradičního dezertu na Den otců.

Cannoli

Cannoli – Slavný sicilský dezert. Křupavá smažená trubička obvykle plněná sladkou ricottou, často s kandovaným ovocem, čokoládou nebo pistáciemi. Tradičně se podává lehce pocukrovaný.

Carnaroli

Carnaroli – Nejlepší rýže na rizoto. Má vysoký obsah škrobu, díky čemuž vytváří krémovou konzistenci, ale zároveň si zachovává pevnou strukturu. Používá se v italské kuchyni, zejména na luxusní varianty risotto alla Milanese.

Citrusy

Citrusy jsou skupina šťavnatých plodů z rodu Citrus, které jsou bohaté na vitamín C, antioxidanty a vlákninu. Mají osvěžující chuť a jsou důležitou součástí zdravé stravy. Nejoblíbenější druhy citrusů: ✔️ Pomeranč – Sladký a šťavnatý, ideální na…

Colomba

Colomba Pasquale, často jen Colomba, je tradiční italský velikonoční moučník, který tvarem připomíná holubici (colomba znamená v italštině „holubice“). Tento nadýchaný, sladký chléb je obdobou slavného vánočního panettone, ale je specifický svou…

Cukry

Podkategorie sacharidů. Zahrnují přírodní cukry (např. fruktóza v ovoci) i přidané cukry (např. sacharóza v sladkostech). WHO doporučuje maximálně 50 g cukru denně.

DOCG

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – Nejvyšší stupeň italské klasifikace vín. Označuje vína s přísně kontrolovaným původem a kvalitou, která musí projít přísnou degustací před uvedením na trh. 

DOG

DOC (Denominazione di Origine Controllata) – Kvalitní vína s kontrolovaným původem a pravidly výroby, ale s o něco volnějšími požadavky než DOCG. Stále garantuje vysoký standard a regionální charakter. 

Dolce Gusto

Dolce Gusto je kapslový kávovarový systém od společnosti Nestlé, který je určen pro širokou škálu nápojů – nejen espresso, ale i mléčné kávy, čokoládu a čaje. Klíčové vlastnosti Dolce Gusto: ✔️ Plastové kapsle – Obsahují jak kávu, tak mléčný prášek…

DOP

DOP (Denominazione di Origine Protetta) – „Chráněné označení původu“ garantuje, že celý výrobní proces (suroviny, zpracování i balení) probíhá v daném regionu podle tradičních postupů. Příklady: Parmigiano Reggiano DOP, Prosciutto di Parma DOP,…

E150D

E150d je potravinářské barvivo známé jako amoniak-sulfitový karamel. Jedná se o tmavě hnědé barvivo, které se vyrábí zahříváním cukru za přítomnosti amoníku a siřičitanů. Je nejčastěji používaným typem karamelového barviva v potravinářství. 🧐 Kde se…

E473

E473 je emulgátor, který pomáhá smíchat tuky s vodou a zlepšuje konzistenci potravin. Vyrábí se z cukru (sacharózy) a mastných kyselin, které mohou pocházet z rostlinných nebo živočišných tuků. Kde se E473 používá? ✔️ Pekařské výrobky – Zlepšuje…

Energetická hodnota

Energetická hodnota – Udává množství energie, kterou tělo získá z potraviny. Vyjadřuje se v kilojoulech (kJ) nebo kilokaloriích (kcal). Průměrný denní příjem pro dospělého člověka je cca 8 400 kJ (2 000 kcal).

Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej (EVOO) – Nejvyšší kvalita olivového oleje lisovaného za studena. Má intenzivní chuť a vysoký obsah antioxidantů. Používá se především za studena na saláty, těstoviny nebo jako dochucovadlo. Hodí se i na lehké restování,…

Fairtrade

Fairtrade je certifikace, která zaručuje, že produkty byly vyrobeny za férových podmínek pro farmáře a pracovníky v rozvojových zemích. Cílem je spravedlivé odměňování, lepší pracovní podmínky a udržitelnost. Co Fairtrade zajišťuje? ✔️ Důstojné mzdy…

Fritovací olej

Fritovací olej – Směs různých rostlinných olejů s vysokým kouřovým bodem. Používá se pro dlouhodobé smažení v gastronomii, ale není příliš zdravý kvůli vysokému obsahu rafinovaných tuků.

Nahoru